Bu sözlük okuyanları tebessüm ettiriyor

KÜLTÜR 03.03.2018 - 17:36, Güncelleme: 19.10.2022 - 13:36
 

Bu sözlük okuyanları tebessüm ettiriyor

Bazı tıbbi tabirlerin Osmanlıca karşılığı ilginç diyaloglara neden oluyor. Günümüz insanı Osmanlıca tıp sözlüğüne tamamen yabancı durumda. Günümüzde doktorlar hastalarına hastalıklarını bu sözcüklerle ifade etseler çok kişi hastalığının ne olduğunu anlamaz.
Erzurumsonhaber / Erzurum - Dr. Münip Yılmaz, bu sözlüğü değerlendirirken sözcüklerin hastalıkların tam karşılığı olduğunu söyledi.  Yılmaz, bu tıp sözlüğüne günümüz gençliğinin uzak olduğuna işaret ederek, ‘Hem hastalıkları tam ifade ediyor, hem de kişiyi tebessüm ettiriyor” dedi.  İşte ilginç tıp sözlüğü:  Israr-ı sabit : Obsessive compulsive bozukluk  Manyak-ı cinneti inhitatiye : Manik depressif  Vaka_ı vesvese : Paranoya  Bimar-ı kalp : Kalp hastası  Bimar-ı bimar : Hastalık hastası  Daim-ül sabit : Felç  Daim-ül kıpraşık : Parkinson  Daim-ül cırcır : İshal  Mecnun-i asabiyet : Şizofreni  Maraz-ı ebabil : Kuş gribi  Maşakkat-ül hacet : Kabız  Müdafaa-i zeval : Aids  Davar-ül divane : Deli dana  İkame-i ya rab : Megalomani  Mefta ül tenasül-ü adem : İktidarsızlık  Volkan-ül büzük : Hemoroid  Redd-i nimet : Anoreksiya nevroza  Efkar-ı mütemadi : Depresyon    Kabz-ul mesane i daim ül sidik : Prostat  Pil duhuli ile volkan-ul büzük tedavisi : Hemoroid tedavisi  Boru duhuli ile makattan temaşa: Kolonoskopi 
Bazı tıbbi tabirlerin Osmanlıca karşılığı ilginç diyaloglara neden oluyor. Günümüz insanı Osmanlıca tıp sözlüğüne tamamen yabancı durumda. Günümüzde doktorlar hastalarına hastalıklarını bu sözcüklerle ifade etseler çok kişi hastalığının ne olduğunu anlamaz.

Erzurumsonhaber / Erzurum - Dr. Münip Yılmaz, bu sözlüğü değerlendirirken sözcüklerin hastalıkların tam karşılığı olduğunu söyledi. 


Yılmaz, bu tıp sözlüğüne günümüz gençliğinin uzak olduğuna işaret ederek, ‘Hem hastalıkları tam ifade ediyor, hem de kişiyi tebessüm ettiriyor” dedi. 


İşte ilginç tıp sözlüğü: 


Israr-ı sabit : Obsessive compulsive bozukluk 


Manyak-ı cinneti inhitatiye : Manik depressif 


Vaka_ı vesvese : Paranoya 


Bimar-ı kalp : Kalp hastası 


Bimar-ı bimar : Hastalık hastası 


Daim-ül sabit : Felç 


Daim-ül kıpraşık : Parkinson 


Daim-ül cırcır : İshal 


Mecnun-i asabiyet : Şizofreni 


Maraz-ı ebabil : Kuş gribi 


Maşakkat-ül hacet : Kabız 


Müdafaa-i zeval : Aids 


Davar-ül divane : Deli dana 


İkame-i ya rab : Megalomani 


Mefta ül tenasül-ü adem : İktidarsızlık 


Volkan-ül büzük : Hemoroid 


Redd-i nimet : Anoreksiya nevroza 


Efkar-ı mütemadi : Depresyon 

 

Kabz-ul mesane i daim ül sidik : Prostat 


Pil duhuli ile volkan-ul büzük tedavisi : Hemoroid tedavisi 


Boru duhuli ile makattan temaşa: Kolonoskopi 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve erzurumsonhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.