Bakü Devlet Üniversitesi'nde Hocalı soykırımı kurbanlarının anıldı

DÜNYA 26.02.2018 - 20:19, Güncelleme: 19.10.2022 - 13:36
 

Bakü Devlet Üniversitesi'nde Hocalı soykırımı kurbanlarının anıldı

Bakü Devlet Üniversitesi'nde Hocalı soykırımının 26'inci yıldönümü nedeniyle etkinlik düzenlendi.
Erzurumsonhaber / Erzurum - Rektör Abel Meherremov konuşmasında Hocalı soykırımının tarihte en gaddar ve acımasız terör olaylarından biri, halkımıza karşı yürütülen etnik temizlik ve soykırım politikasının kanlı sayfası olduğunu vurguladı. Rektör 1992 şubat 25'den 26'ine bağlayan gece Dağlık Karabağ'da ermeni eşkıya birliklerinin eski sovyet ordusuna ait 366'nci alayın asker ve subayları ile birlikte Hocalı şehrini yerle bir ettiklerini, 63'i çocuk, 106'si kadın, 70'i yaşlı insanlar olmak üzere, 613 Hocalı sakininin akıl almaz vahşetle öldürdüklerini bildirdi. Milli lider Haydar Aliyev'in başarılı politikası sonucunda faciaya hukuki ve siyasi değer verildiğini, Cumhurbaşkanı Aliyev'in onun soykırım olarak tanınması yönünde amaçlı ve tutarlı adımlar attığını belirtti. Rektör Abel Meherremov Haydar Aliyev Vakfının, ayrıca vakfın başkan yardımcısı Leyla Aliyeva'nın girişimiyle "Hocalı'ya adalet"! Kampanyası çerçevesinde her yıl dünyanın birçok ülkelerinde dizi etkinliklerin gerçekleştirilmesini takdir edilecek bir durum olarak değerlendirdi. Şehitlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu yapıldıktan sonra BDÜ bölüm müdürü AKADEMİSİ Tarih Enstitüsü'nün direktörü, akademik Yakup Mahmudov konuşma yaparak YÜZYILDA azerbaycanlıların dört kez toplu katliamlara, soykırımlara ve etnik temizlemelere maruz kaldığını belirterek, Hocalı trajedisinin 200 yıllık kanlı tarihimizin son soykırım olduğundan bahsetti. Daha sonra Bakü Devlet Üniversitesi, "Azerbaycan Televizyon ve Radyo Programları" A.Ş'NİN desteğiyle hazırlanan ve Hocalı soykırımından bahseden "Cezasız suç" adlı belgesel film gösterildi. Tarixi-publisistik, bilimsel türleri içeren ekran eserinde Hocalı soykırımının sebep ve sonuçları gösterilir, tarihi, hukuki, siyasi ve psikolojik yönleri sunuldu. Etkinliğin sonunda Gazetecilik bölümü 2 sınıf öğrencisi Türkan Ahmedova Hocalı hakkında şiir seslendirdi.  
Bakü Devlet Üniversitesi'nde Hocalı soykırımının 26'inci yıldönümü nedeniyle etkinlik düzenlendi.

Erzurumsonhaber / Erzurum - Rektör Abel Meherremov konuşmasında Hocalı soykırımının tarihte en gaddar ve acımasız terör olaylarından biri, halkımıza karşı yürütülen etnik temizlik ve soykırım politikasının kanlı sayfası olduğunu vurguladı. Rektör 1992 şubat 25'den 26'ine bağlayan gece Dağlık Karabağ'da ermeni eşkıya birliklerinin eski sovyet ordusuna ait 366'nci alayın asker ve subayları ile birlikte Hocalı şehrini yerle bir ettiklerini, 63'i çocuk, 106'si kadın, 70'i yaşlı insanlar olmak üzere, 613 Hocalı sakininin akıl almaz vahşetle öldürdüklerini bildirdi.

Milli lider Haydar Aliyev'in başarılı politikası sonucunda faciaya hukuki ve siyasi değer verildiğini, Cumhurbaşkanı Aliyev'in onun soykırım olarak tanınması yönünde amaçlı ve tutarlı adımlar attığını belirtti. Rektör Abel Meherremov Haydar Aliyev Vakfının, ayrıca vakfın başkan yardımcısı Leyla Aliyeva'nın girişimiyle "Hocalı'ya adalet"! Kampanyası çerçevesinde her yıl dünyanın birçok ülkelerinde dizi etkinliklerin gerçekleştirilmesini takdir edilecek bir durum olarak değerlendirdi.

Şehitlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu yapıldıktan sonra BDÜ bölüm müdürü AKADEMİSİ Tarih Enstitüsü'nün direktörü, akademik Yakup Mahmudov konuşma yaparak YÜZYILDA azerbaycanlıların dört kez toplu katliamlara, soykırımlara ve etnik temizlemelere maruz kaldığını belirterek, Hocalı trajedisinin 200 yıllık kanlı tarihimizin son soykırım olduğundan bahsetti.

Daha sonra Bakü Devlet Üniversitesi, "Azerbaycan Televizyon ve Radyo Programları" A.Ş'NİN desteğiyle hazırlanan ve Hocalı soykırımından bahseden "Cezasız suç" adlı belgesel film gösterildi. Tarixi-publisistik, bilimsel türleri içeren ekran eserinde Hocalı soykırımının sebep ve sonuçları gösterilir, tarihi, hukuki, siyasi ve psikolojik yönleri sunuldu.

Etkinliğin sonunda Gazetecilik bölümü 2 sınıf öğrencisi Türkan Ahmedova Hocalı hakkında şiir seslendirdi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve erzurumsonhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.