Surp Minas Kilise sahipleri 'Bu eseri birlikte kurtaralım'

ERZURUM 07.02.2022 - 22:12, Güncelleme: 19.10.2022 - 13:36
 

Surp Minas Kilise sahipleri 'Bu eseri birlikte kurtaralım'

Erzurumsonhaber / Erzurum - Erzurum'da Ermeniler tarafından 1790 yılında inşa edilen Surp Minas Kilisesi sahipleri iddaalara yanıt verdi.   Kilise sahiplerinin Restorasyona ve yer değişikliğine izin vermemesinden dolayı kilisenin harabe bir şekilde Gezköy Kentsel Dönüşüm Projesi'nin tam ortasında kaldığı, binaya kimsenin dokunamadığı iddiasının doğru olmadığı belirtildi. Konuyla yakından ilgilenen Avukat Özge Haksal, “Kültür Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Aziziye Belediyesi, Gelin el ele verelim;  bu eseri birlikte kurtaralım” dedi.     Erzurum’un Aziziye ilçesine bağlı Saltuklu Mahallesi’nde 1790 yılında Ermeniler tarafından yapılan 231 yıllık Surp Minas Kilisesi, Gez Köy Kentsel Dönüşüm Projesi’nin tam ortasında kalmış, Aziziye Belediyesi tarafından restore edilerek kentsel dönüşüm projesine de ortak edilmek istenen kiliseye en büyük engelin Almanya’da yaşayan Türk sahipleri olduğu iddia edilmişti.   Almanya'da yaşayan Türk sahibinin restorasyona ve yer değişikliğine izin vermemesinden dolayı kilisenin harabe bir şekilde Gezköy Kentsel Dönüşüm Projesi'nin tam ortasında kaldığı, binaya kimsenin dokunamadığı iddiasının doğru olmadığı belirtildi.   Haberde iddia edildiği gibi müvekkilleri Ahmet Sabri Ergin ve Ceyda Uzgören Ergin’in kiliseye dokundurtmama gibi bir durumun söz konusu olmadığını, temel sorunun ‘kaynak’ olduğunu belirten Avukat Özge Haksal şunları söyledi: “Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun girişimiyle kilisenin rölöve, restorasyon ve restitüsyon projelerini hazırlatmak üzere çalışmalara başlanmıştı. Ancak projenin yüksek maliyeti nedeniyle ilerleme sağlanamadı. Bu yüzden 2863 sayılı Kanunun 12. maddesi gereğince mal sahipleri, Aziziye Belediyesi’nden katkı payı talep etmişler ve Belediye’ye, iş birliği teklif etmişlerdir. Direnme, engelleme diye bir şey söz konusu değildir. Biz de çok özel mimari unsurları barındıran bu eserin bir an evvel, bu harabe halinden kurtarılarak kültürümüze kazandırılmasını, Erzurum’a yakışır şekle getirilmesini istiyoruz.”     Kilisenin malikleri arasında Hazine’nin de bulunduğunu vurgulayan Özge Haksal, “Tadilat için çaba içindeyiz. Gerekirse kampanya da başlatabiliriz. Kültür Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Aziziye Belediyesi ile el ele verelim; bu tarihi eseri kurtaralım” dedi.            

Erzurumsonhaber / Erzurum - Erzurum'da Ermeniler tarafından 1790 yılında inşa edilen Surp Minas Kilisesi sahipleri iddaalara yanıt verdi.

 

Kilise sahiplerinin Restorasyona ve yer değişikliğine izin vermemesinden dolayı kilisenin harabe bir şekilde Gezköy Kentsel Dönüşüm Projesi'nin tam ortasında kaldığı, binaya kimsenin dokunamadığı iddiasının doğru olmadığı belirtildi. Konuyla yakından ilgilenen Avukat Özge Haksal, “Kültür Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Aziziye Belediyesi, Gelin el ele verelim;  bu eseri birlikte kurtaralım” dedi.

 

 

Erzurum’un Aziziye ilçesine bağlı Saltuklu Mahallesi’nde 1790 yılında Ermeniler tarafından yapılan 231 yıllık Surp Minas Kilisesi, Gez Köy Kentsel Dönüşüm Projesi’nin tam ortasında kalmış, Aziziye Belediyesi tarafından restore edilerek kentsel dönüşüm projesine de ortak edilmek istenen kiliseye en büyük engelin Almanya’da yaşayan Türk sahipleri olduğu iddia edilmişti.

 

Almanya'da yaşayan Türk sahibinin restorasyona ve yer değişikliğine izin vermemesinden dolayı kilisenin harabe bir şekilde Gezköy Kentsel Dönüşüm Projesi'nin tam ortasında kaldığı, binaya kimsenin dokunamadığı iddiasının doğru olmadığı belirtildi.

 

Haberde iddia edildiği gibi müvekkilleri Ahmet Sabri Ergin ve Ceyda Uzgören Ergin’in kiliseye dokundurtmama gibi bir durumun söz konusu olmadığını, temel sorunun ‘kaynak’ olduğunu belirten Avukat Özge Haksal şunları söyledi: “Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun girişimiyle kilisenin rölöve, restorasyon ve restitüsyon projelerini hazırlatmak üzere çalışmalara başlanmıştı. Ancak projenin yüksek maliyeti nedeniyle ilerleme sağlanamadı. Bu yüzden 2863 sayılı Kanunun 12. maddesi gereğince mal sahipleri, Aziziye Belediyesi’nden katkı payı talep etmişler ve Belediye’ye, iş birliği teklif etmişlerdir. Direnme, engelleme diye bir şey söz konusu değildir. Biz de çok özel mimari unsurları barındıran bu eserin bir an evvel, bu harabe halinden kurtarılarak kültürümüze kazandırılmasını, Erzurum’a yakışır şekle getirilmesini istiyoruz.”

 

 

Kilisenin malikleri arasında Hazine’nin de bulunduğunu vurgulayan Özge Haksal, “Tadilat için çaba içindeyiz. Gerekirse kampanya da başlatabiliriz. Kültür Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Aziziye Belediyesi ile el ele verelim; bu tarihi eseri kurtaralım” dedi.

 

 

 

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve erzurumsonhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.