Devrim AKTÜRK
Köşe Yazarı
Devrim AKTÜRK
 

Diyarbakır Surları Her Geçen Gün Kan Ağlıyor

Erzurumsonhaber / Erzurum - Unesco Dünya Kültür Miras listesinde yer alan ve tarihi 5000 yıldan fazla olan Diyarbakır Surları, her geçen gün kan ağlamaya devam ediyor.   Genişliği 5000 metre, uzunluğu ise 8-10 metre olan Diyarbakır Surları hem yakılıyor, hem yıkılıyor hem de kirletiliyor. Diyarbakır Surları genişlik bakımından en geniş ikinci Suruna, uzunluk bakımından ise en uzun birinci suruna sahiptir.   Uygarlığın beşik kentlerinden biri olan Diyarbakır’ın, en önemli yapılarından biri olan bu Surlar ve Burçların, aşırı yağışlar ve kimliği belirsiz kişiler tarafından her geçen zarar gördüğü belirtildi.   Konuyla ilgili üzüntülerini beyan eden Diyarbakır Halkının, herhangi bir çalışma başlatmayan cumhurbaşkanlığına, bakanlıklara, Diyarbakır milletvekillerine, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne, sivil toplum kuruluşlarına ve özel – tüzel kişilere tepkileri devam ediyor. Zarar gören Surlar tarihi taşların dokusunu bozmakla kalmıyor, ayrıca hem zarar verildiği hem de görüntü kirliliğine sebep olduğu belirtildi. Halk önemlikle; “Son yıllarda tarihi surları isteyen istediği gibi kullanıyor. ”diye belirtti. Çöplük, pislik, idrar ve dışkı kokusunun ise başını alıp gittiğini ifade etti.   Olaylarda büyük zarar gören surlar ve sur içi, şimdi yapılan çalışmalarla yeni bir görüntüye kavuşturulmaya çalışılmak istense de halkın gözünde pek bir fayda görmüyor. Surların içine girmekten, üstünde dolaşmaktan korkan sivil halk; “Artık bu durumun son bulmasını ve gerekli çalışmaların ivedi bir şekilde yapılmasını talep ediyoruz. Nitekim bu durumdan en büyük zararı da turizm sektörü görmektedir” diye aktardılar. Şehre gelen yerli ve yabancı turistler surların içini merak ederken, içeride gelen pis kokular ve kötü görüntülerden dolayı kurum ve kuruluşları eleştirmekteler. Halk bu Surlardan en büyük nasibi alan yapıların tarihi Burçlar olduğunu belirtti. Vatandaşlar toplamda 82 tarihi burcu olan Diyarbakır Surlarının; “En büyük yıkımların ve zararların görüldüğü yapılar bu tarihi burçlar.” olduğunu açıkladılar . Tarihi surların taşları bir bir dökülürken, halk ise yetkili kurum ve kuruluşların bir an önce surları bakıma almalarını ve korumaları gerektiğini belirtmekte ısrar ediyor. Halkın diğer bir eleştirisi de, Diyarbakır Surlarına yazılan sprey boyalara yapılmaktadır. Halk; “Bu boyalarla binlerce yıldır ayakta duran Surlar, en büyük zararı görmektedir.” diye belirtti. Bazı vatandaşlar  ise; Surlarda yıkılan taşların çalıyor olmasını, bu tarihi yapının artık yıkılmaya terk edildiğine işaret olduğunu söylediler.     HABER VE FOTOĞRAFLAR: Devrim Aktürk
Ekleme Tarihi: 27 Temmuz 2019 - Cumartesi

Diyarbakır Surları Her Geçen Gün Kan Ağlıyor

Erzurumsonhaber / Erzurum - Unesco Dünya Kültür Miras listesinde yer alan ve tarihi 5000 yıldan fazla olan Diyarbakır Surları, her geçen gün kan ağlamaya devam ediyor.

 

Genişliği 5000 metre, uzunluğu ise 8-10 metre olan Diyarbakır Surları hem yakılıyor, hem yıkılıyor hem de kirletiliyor. Diyarbakır Surları genişlik bakımından en geniş ikinci Suruna, uzunluk bakımından ise en uzun birinci suruna sahiptir.

 

Uygarlığın beşik kentlerinden biri olan Diyarbakır’ın, en önemli yapılarından biri olan bu Surlar ve Burçların, aşırı yağışlar ve kimliği belirsiz kişiler tarafından her geçen zarar gördüğü belirtildi.

 

Konuyla ilgili üzüntülerini beyan eden Diyarbakır Halkının, herhangi bir çalışma başlatmayan cumhurbaşkanlığına, bakanlıklara, Diyarbakır milletvekillerine, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne, sivil toplum kuruluşlarına ve özel – tüzel kişilere tepkileri devam ediyor. Zarar gören Surlar tarihi taşların dokusunu bozmakla kalmıyor, ayrıca hem zarar verildiği hem de görüntü kirliliğine sebep olduğu belirtildi. Halk önemlikle; “Son yıllarda tarihi surları isteyen istediği gibi kullanıyor. ”diye belirtti. Çöplük, pislik, idrar ve dışkı kokusunun ise başını alıp gittiğini ifade etti.

 

Olaylarda büyük zarar gören surlar ve sur içi, şimdi yapılan çalışmalarla yeni bir görüntüye kavuşturulmaya çalışılmak istense de halkın gözünde pek bir fayda görmüyor. Surların içine girmekten, üstünde dolaşmaktan korkan sivil halk; “Artık bu durumun son bulmasını ve gerekli çalışmaların ivedi bir şekilde yapılmasını talep ediyoruz. Nitekim bu durumdan en büyük zararı da turizm sektörü görmektedir” diye aktardılar. Şehre gelen yerli ve yabancı turistler surların içini merak ederken, içeride gelen pis kokular ve kötü görüntülerden dolayı kurum ve kuruluşları eleştirmekteler. Halk bu Surlardan en büyük nasibi alan yapıların tarihi Burçlar olduğunu belirtti. Vatandaşlar toplamda 82 tarihi burcu olan Diyarbakır Surlarının; “En büyük yıkımların ve zararların görüldüğü yapılar bu tarihi burçlar.” olduğunu açıkladılar . Tarihi surların taşları bir bir dökülürken, halk ise yetkili kurum ve kuruluşların bir an önce surları bakıma almalarını ve korumaları gerektiğini belirtmekte ısrar ediyor. Halkın diğer bir eleştirisi de, Diyarbakır Surlarına yazılan sprey boyalara yapılmaktadır. Halk; “Bu boyalarla binlerce yıldır ayakta duran Surlar, en büyük zararı görmektedir.” diye belirtti. Bazı vatandaşlar  ise; Surlarda yıkılan taşların çalıyor olmasını, bu tarihi yapının artık yıkılmaya terk edildiğine işaret olduğunu söylediler.

 

 

HABER VE FOTOĞRAFLAR: Devrim Aktürk

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve erzurumsonhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.