Erzurumsonhaber / Erzurum - Maalesef eğitim sistemimizin son 120-130 yılı Çok çarpık geçti.
Modern eğitim sistemi ile medrese eğitimi çatışması, sonra sadece modern eğitim sistemine geçiş ve medreseye bağlı kalanlar,
Sonra, sonra, sonra…
Bir türlü temel aksaklık giderilmedi.
Yani eğitim okulla sınırlı kaldı, sosyal çevre de eğitim, okul öncesi eğitim ( aile eğitimi ) vb eğitimin temel öğeleri görmezlikten gelindi.
ÖSS ismi ile yıllarca bilinen YGS LYS olan,
TYT AYT olan olanda olan... Aslında burada türlü olmayan...
İşte beni bu işin duayenleri, işi bilen ve yıllarca eğitime emek veren büyükler maruz görür cüretimi bağışlarsa eğitim sistemine bir kurumda ben yazdım.
Adı üstünde kuram...
Öncelikle buraya kadar beni okuyan sizlere Teşekkür ederim ve daha dikkatli okumanız gereken yere geldiğimizi söylemek isterim.
Ben beş temel başlığa oturt ucam bu Kuramı...
1) İlgi
2) Bilgi
3) Yetenek yönetimi
4) Doğru yer ve zaman
5) Maliyet
Aslında ekonomist arkadaşlar bu beş ilçenin bir şirket ya da firmanın devamlılığı için gerekli olduğunu bilir.
Ben altıncı sık olarak insan diyorum.
Bunları uygulayacaktır, uygulanacak olanda insan sonuçta. Ben kısaca açıklayacağım fakat teferruatını siz Kıymetli okuyucuların düşünmesini isteyeceğim...
Beyin fırtınamız
1) ilgi: bir bilgiye ve her hangi bir öğrenilmek istenen duruma karşı öğrencinin ki bu Sanayide motor ustasının yanında çalışan bir çırakta dahil olabilir.. Bu bilgiye ulaşması için o alana ilgi duyması gerekiyor.
Başarı için işin 100 de 70 i...
Büyük oran değil mi?
Maalesef burada aile dahil dışsal öğeler müdahale ederek ilgisiz bir çocuğu ilgisi olmayan bir alana yönlendirebilir.
Çok sakıncalı...
Benim çocuğum doktor olacak...
Teyzem Doktor olsun da avukat kim olacak aşçı kim olacak... Kim bizi ulaştıracak gitmek istediğimiz yere... Siz anladınız.
2) bilgi: çocuğun ilgi duyduğu alan tespit edildiğinde, artık o alanla ilgili eğitimine sıra geldi. Buna bilgi diyorum... Bilmek ama nasıl...
Alanında en iyi olmak için işinin her detayını teoride ve pratikte öğrenmek.
Sıralama nasıl ilgi ve bilgi sırada:
3)yetenek yönetimi: çocuk ilgisi bulunmadan önce yeteneği olan alanların tespiti yapılmalı.
Burada kariyer planı yapılabilir işte. Çocuğun birden çok alana yeteneği olabilir. Burada işte aile okul devreye girerek hangi alanda daha kariyer sahibi olup faydalı olacağı tespit edilmeli.
4) Doğru yere ve zaman: Neden okula başlama çağı 6. Çünkü uzmanların araştırması 6 Yaşındaki bir çocuk artık okula gitmek için algılarını duygularını duyularını kullanabilir. Öğrenme işlemi gerçekleşebilir. O halde buraya dikkat 6 Yaşındaki bir çocuğun öğrenme işlemi gerçekleşebiliyorsa doğru zaman bu ve doğru yer sınıftır...
Bu okul için geçerlidir bir kaporta ustası olmak için bir doktor eczacı vb meslekler için bu zamanlar değişiklik isteyebilir.
5 ) maliyet: her öğrenimin bir maddi karşılığı vardır. Bu bir kalemde olabilir öğretmenin maaşı okulun tahtası, boyası, sırası. ...
Hepsi ayrı kalem ama maliyet.
Eğitim için harcanan paraya alınmaz. ...
İşte maliyet bu...
İşinize ne gerekiyorsa hangi eğitim materyal gerekiyorsa alın. ...
6) insan: işte en önemli faktör bütün bunları bir insana uygulamak gerektiğinde gerek öğrencinin gerekse öğretmenin ruh ve beden gibi iki bölümden oluştuğunu bilmeli ve ona göre davranılmalıdır.
Öğretmen insan yetiştirdiği için, ona göre maaştan ortamına göre, psikolojisine vatana dek hazırlanmalı, diğerinin de geleceğimiz olduğunu bilmeli ona göre yetiştirmeliyiz.
Doğru ilgi, doğru bilgi, doğru yer ve zaman
Doğru maliyet, doğru doğru. ... Birçok doğru neyi getirir…
Başarıyı. ..
Devamı yakında çıkacak kitabım da...
Sevgiyle kalın...