Fırat AKSOY
Köşe Yazarı
Fırat AKSOY
 

Öğle bir çelişki...

Erzurumsonhaber / Erzurum -  İnsan yaşamı boyunca hep kararsızlıklar, tutarsızlıklar, karamsarlıklar, çelişkiler yaşar.    İnsan formu gereği yaşamını devam ettirmek için yeme, barınma, ısınma vb. Bir çok alanda dokuma muhtaçtır. İşte bu doyum sürecinde ki mesela 'yeme' birden çok seçenekle karşı karşıya kalır birini seçerek. Bu seçimde artık ihtiyacının karşılaşacağından emindir ama artık hangi seçenek onu daha çok dokuma ulaştıracak bunu belirler.   Konumuzla ne alakası var diyeceksiniz.   Kurtuluş Savaşı çok zor şartlarda verilmiş bir mücadele idi. İngiliz Komitesi başta olmak üzere bir çok devlet Osmanlı'yı büyük bir pasta olarak görüyor, hangi dilimini kim yiyeceğini düşünüyordu. İşte tarihi boyunca hiç bir zaman bir buyruk altına girmemiş bu millet yine Hanının düşüncesi ile ''Han burda Vahdettin dir'' Osmanlı'nın yıkılacağını bile bile Mustafa Kemal Paşa yı ödenek vererek Anadolu'ya bir kurtuluş savaşı başlatmak için gönderdi. Terakki ci olan Mustafa Kemal Paşa nın Osmanlıyı yıkıp bir Cumhuriyet rejimi kuracağını iyi biliyordu. Fakat birden çok seçenek olduğunu ve bunlardan birinin de bir kurtuluş seçeneği olduğunu gören Vahdettin Han Mustafa Kemal Paşa yı sürgün yiyeceğini bile bile Anadolu'ya gönderdi. 9 Kolordu müfettişi olarak. Artık payi tahtan uzaklaşan bir subayI durduramıyoruz bahanesi ile istifası istenmiştir . Tutuklama kararı çıkarılarak İtilaf devletlerinin oyalanması sağlanmİş, bu sürede halk bilgilendirilmiş ki biride Mehmet Akif Ersoy du artık bir mücadele başlayacağı söylenmiş halkın morali güçlendirilmiştir.    Yazım uzun olacak amama sonuna kadar okuyun.    Böylelikle halk bu yeni mücadeleye katılmıştır. Vadedilen bir şey vardır. ''amacımız saltanatı ve halifeyi korumak ''denilmiş padişah yanlısı halkın da Aklanmasının önüne geçilmiştir.   Gel zaman git zaman Milli Mücadele kazanılır ve büyük bir zafer elde edilir.   Fakat verilen söz tutulmaz Cumhuriyet ilan edilir ve Hakan sürgün edilir.   Demem o ki Vahdettin Han Osmanlı topraklarında bir subayı yakalatamadı mı? Osmanlı askerleri subayları bir insanı yakalayamazdı mı? Sanmam ama bildiğim bir gerçek var adım gibi, Bir ekmek çalan insan 10 dakikada yakalanıyorsa bir devlet kurmak isteyen subay nasıl yakalanamaz.    İstedi Vahdettin Han da bunu böyle istedi. Bağımsız yaşamak her şeyin üstündeydi....   Saygılarımla.....
Ekleme Tarihi: 16 Şubat 2020 - Pazar

Öğle bir çelişki...

Erzurumsonhaber / Erzurum -  İnsan yaşamı boyunca hep kararsızlıklar, tutarsızlıklar, karamsarlıklar, çelişkiler yaşar. 
 
İnsan formu gereği yaşamını devam ettirmek için yeme, barınma, ısınma vb. Bir çok alanda dokuma muhtaçtır. İşte bu doyum sürecinde ki mesela 'yeme' birden çok seçenekle karşı karşıya kalır birini seçerek. Bu seçimde artık ihtiyacının karşılaşacağından emindir ama artık hangi seçenek onu daha çok dokuma ulaştıracak bunu belirler.
 
Konumuzla ne alakası var diyeceksiniz.
 
Kurtuluş Savaşı çok zor şartlarda verilmiş bir mücadele idi. İngiliz Komitesi başta olmak üzere bir çok devlet Osmanlı'yı büyük bir pasta olarak görüyor, hangi dilimini kim yiyeceğini düşünüyordu. İşte tarihi boyunca hiç bir zaman bir buyruk altına girmemiş bu millet yine Hanının düşüncesi ile ''Han burda Vahdettin dir'' Osmanlı'nın yıkılacağını bile bile Mustafa Kemal Paşa yı ödenek vererek Anadolu'ya bir kurtuluş savaşı başlatmak için gönderdi. Terakki ci olan Mustafa Kemal Paşa nın Osmanlıyı yıkıp bir Cumhuriyet rejimi kuracağını iyi biliyordu. Fakat birden çok seçenek olduğunu ve bunlardan birinin de bir kurtuluş seçeneği olduğunu gören Vahdettin Han Mustafa Kemal Paşa yı sürgün yiyeceğini bile bile Anadolu'ya gönderdi. 9 Kolordu müfettişi olarak. Artık payi tahtan uzaklaşan bir subayI durduramıyoruz bahanesi ile istifası istenmiştir . Tutuklama kararı çıkarılarak İtilaf devletlerinin oyalanması sağlanmİş, bu sürede halk bilgilendirilmiş ki biride Mehmet Akif Ersoy du artık bir mücadele başlayacağı söylenmiş halkın morali güçlendirilmiştir. 
 
Yazım uzun olacak amama sonuna kadar okuyun. 
 
Böylelikle halk bu yeni mücadeleye katılmıştır. Vadedilen bir şey vardır. ''amacımız saltanatı ve halifeyi korumak ''denilmiş padişah yanlısı halkın da Aklanmasının önüne geçilmiştir.
 
Gel zaman git zaman Milli Mücadele kazanılır ve büyük bir zafer elde edilir.
 
Fakat verilen söz tutulmaz Cumhuriyet ilan edilir ve Hakan sürgün edilir.
 
Demem o ki Vahdettin Han Osmanlı topraklarında bir subayı yakalatamadı mı? Osmanlı askerleri subayları bir insanı yakalayamazdı mı? Sanmam ama bildiğim bir gerçek var adım gibi, Bir ekmek çalan insan 10 dakikada yakalanıyorsa bir devlet kurmak isteyen subay nasıl yakalanamaz.
 
 İstedi Vahdettin Han da bunu böyle istedi. Bağımsız yaşamak her şeyin üstündeydi....
 
Saygılarımla.....
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve erzurumsonhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.